Speciálně pedagogické centrum je školské poradenské zařízení, které bezplatně poskytuje komplexní speciálně pedagogickou a psychologickou diagnostiku a následnou péči dětem, žákům a studentům s vadami sluchu. 

Poskytujeme odbornou a metodickou podporu pedagogickým pracovníkům při vytváření inkluzivního prostředí ve školách.

Služby SPC

·         Individuální speciálně pedagogická a psychologická diagnostika u dětí, žáků a studentů se sluchovým postižením pro účely stanovení podpůrných opatření ve vzdělávání.

·         Stanovení optimální speciálně pedagogické, surdopedické a logopedické péče.

·         Speciálně pedagogická intervence – podpora klientů SPC.

·         Logopedická intervence – budování a rozvoj mluvené řeči, její složky receptivní, zejména poslechu a odezírání, a složky produktivní.

·         Kurzy českého znakového jazyka pro klienty a jejich rodiny – výuka českého znakového jazyka.

·         Vyšetření školní zralosti u klientů SPC.

·         Kariérové poradenství pro žáky a studenty se sluchovým postižením.

·         Vyšetření pro Doporučení uzpůsobení podmínek pro konání maturitní zkoušky, závěrečných zkoušek a uzpůsobení podmínek přijímacího řízení.

·         Mezioborová spolupráce s Foniatrickou klinikou při Fakultní nemocnici v Hradci Králové.

·         Nácvik činností pro vyšetření audiometrem a příprava na audiometrické vyšetření.

·         Poskytujeme konzultační a poradenskou podporu zákonným zástupcům dětí se sluchovým postižením. Tato podpora zahrnuje podporu v procesu výchovy a vzdělávání dítěte se sluchovým postižením od zjištění sluchového postižení. Zásadní je volba vhodné komunikace, podpora rozvoje jazykových a komunikačních kompetencí dítěte. Poradensko-terapeutické vedení rodin, krizová intervence, služby pro neslyšící zákonné zástupce, kteří vychovávají slyšící i neslyšící děti.

·         Podporujeme Neslyšící rodiče, kteří vychovávají slyšící děti. Nabízíme zhodnocení jazykového vývoje a možnost logopedické intervence.

·         Poskytujeme metodickou podporu školám a školským zařízením, které vzdělávají děti, žáky a studenty se sluchovým postižením. Zajišťujeme také metodické vedení asistentům pedagoga, kteří pracují s dětmi, žáky nebo studenty se sluchovým postižením.